Kuninkaiden laakso: El Valle de Anton

31.6.-6.7.2018 Panama City-El Valle de Anton

Herranjumala juu kokonaisesta viikosta pitäisi kertoa! Univaje painaa päälle, joten aion kirjoittaa rehellisesti ihan sysipaskan tekstin! Otettakoon huomioon, että jos päättää kirjoittaa huikean tekstin, tekstistä tulee ihan paska. Mitähän tästä siis tulee… Onnea vain sanojen suossa tarpomiseen.

Kirjoittaja toipuu parhaillaan yö-bussista jossain helkkarin aurinkorannalla ja on täten perin ärtyisällä päällä. Pitikin alkaa vääntämään blogia!

Viimeisimmässä vokaali- ja konsonanttipitoisessa oksennuksessani meinasin sivuttaa Panama Cityn lähes kokonaan. Aion yrittää jälleen. Olimme kyseisessä metropolissa vain poimimassa vahvistuksia joukkoomme. Kerronkin vaikkapa matkasta lentokentälle. Koska lentokenttien rakentaminen inhimillisen välimatkan päähän keskustasta on mahdotonta, lentokenttätaxi maksaa tinkijästä riippuen 20-40$. Noheva kitupiikki hankkiutuu siis bussiasemalle, josta tunnin huristelu kentälle (btw. Tocumen, ei Albrook) kustantaa 70 senttiä. Mikäli onneton kukkaronnyörien kiristelijä sattuu olemaan liikenteessä stressin kourissa poikaystäväänsä hakemaan lähteneen siskonsa kanssa, kannattaa varmaan maksaa hävyttömän hintainen taxi. Siinä ei portaissa rauhalliseen tahtiin etenevän mummelin viimeisiä vuosiaan puksuttava henkikulta ole penninkään väärti, kun Elsalla on enää kaksi ja puoli tuntia aikaa ehtiä Jania vastaan. Jyräyskehotuksesta huolimatta päätin olla tuuppaamatta rouvaa alas portaista. Pidin rauhallisella äänellä pienen luennon turistin kunnioittavasta käytöksestä paikallisia kohtaan. Ei sovi käyttäytyä moukkamaisesti. Ei kelvannut. ”Nasta lautaan, mummo hautaan”, kiljui sisko. Kammottavaa!

Noh, mummon mukiloinnilla ei oltaisi saavutettu minkäänlaista etua. Joku muukin halusi Tocumenin bussiin. Jono oli varmasti sata metriä pitkä (kirjoitettakoon erikseen, kielioppinatsit veks mun blogista!) Siitä sitten ärrinmurrinsisko bussiin, Jani kentältä kyytiin ja hostellille. Mukavaa paikallismatkailua!

Panama City käsitelty! Aika suunnata Antonien laaksoon, joka ilmeisestikin on Panaman kuninkaiden laakso. Bussimatka kestää pari tuntia, eikä maksa juuri mitään. Mielenkiintoa matkaan saa seuraavalla tavalla:

  1. Ota vain muutama olut hostellin baarista.
  2. Käy kaupassa hakemassa täydennystä, koska kaupassa kalja on saakelin halpaa.
  3. Syvenny ikinuoren jenkin ja pikkuvanhan sveitsiläisen kanssa maailman politiikkaan, uskontoihin ja filosofiaan.
  4. Tyhjentäkää hostellin jääkaapista viimeinenkin olutpakkaus ennen nukkumaanmenoa.
  5. Vuoristotielle on syytä varata muovipussi taskuun, vaikkei sitä käyttäisikään. Maksimijännityksen saa jättämällä pussin pois.
  6. Ihmettele, miksi olet suorittanut kohdat 1-6, varsinkin kohdan 4.

Kuninkaiden laaksossa on kyllä aktiviteetteja! Luonnonkaunis laakso on pullollaan vesiputouksia, jokia, koskia ja patikkapolkuja! Kylästä löytyy myös eläintarha, sekä ihan saakelin rupunen käärmetalo, joka on vielä kaiken huipuksi kätketty saakelin hyvin, joten sen etsiminen käy seikkailusta. Ikäväksemme hostellissamme ei ollut tilaa, kuin muutamaksi yöksi. Ihan mahtava laakso.

Käydääs pliibablaa taas vähän turistikohteita läpi. Nimet ovat muistinvaraisia, eli tavattoman pielessä, mikäli tätä nyt oikeasti lukee joku, jota kiinnostaa, minkä nimisellä vesiputouksella kävimme. Luultavasti osoitteesta hakunamalife.com löytyy kuvia ja oikeinkirjoitusta ja matkablogikliseitä sellaista kaipailevalle. Perskule, miten gonahtaneen oloista kyhäilyä taas tänään…

Chorro el Macho, eli luultavasti macho vesiputous. Ihan siisti ja kävelymatkan päässä keskustasta. Matkalla näkee Antonien laaksolle ominaista hyvinvointia. Tässä laaksossa ei elellä turhan vaatimattomasti! Arvaahan tuon jo nimestäkin… Antonin laakso, Panaman Shangri La.

Cerro Iguana on vuori oletettu laakson eteläpuolella. Luulisin sen täyttävän kaikki vuoren määritelmät. Vähintäänkin kyseessä on huippu. Ihan sama. En jaksa googlerumbaa ja nimitän täten väärin nimeämääni pinnanmuodonkohouman vuoreksi! Se on Antonin laakso ja jopa montut ovat vuoria, mikäli niin haluan! Pieni kuvitelma vallan hajua ohuesti muistuttavasta tuulahduksen poikasesta sekoittaa jo päätäni! Jos ihan hieman vain saisin maistaa oikeaa valtaa. Ei kai pieni vallan murunen mitään haittaisi…

Juu emme tienneet oikeastaan, minne olimme menossa, mutta lähdimme hostellin tylyhkön työntekijän suosittelemalle polulle. Kävi ilmi, että meidät oli ohjattu kiipeämään ylös. Kehottaakohan tämä työntekijä ahtaanpaikankammoisia menemään tynnyriin. Ei silti auta valittaa, kun on vuori vallattavana! Tietenkin huippu oli sellainen klassinen jyrkänne, jonne pääsi kiipeämään yhdeltä sivulta, kun muut viettivät pystysuoraan kohti kuolettavana putoajaa odottavaa horisontaalihtavampaa pintaa. Hyj hitto mä sanon. Vuorella oli pilvistä, joten kännykällä ottamani kuvat ovat aika kehnoja. Lisäksi kuva löytyy ylhäältä. Saakeli! Meni väärään paikkaan. Ei tää oo mikään sisustus- ja maisemablogi.

Kävimme myös jollain kaiverretulla kallioseinällä. Ilman opasta en osaa sanoa, kuka ne oli kaivertanut ja koska ne oli kaiverrettu. Pyöräily oli kiinnostavampi osuus. Pienessä kylässä pyörät ovat mahtava tapa liikkua ja nähdä paikkoja. Minä viiletin letkamme kärjessä. Olin maailman nopein gringo. Pyörässäni oli todella huonot jarrut. Jani seurasi toisella sijalla perässäni. Viimeisenä tuli eräs seurueemme jäsen. Hänen mielestään menimme liian lujaa ja maailma oli muutenkin perin kurja paikka, jossa liiallinen iloitseminen ja hymyily ovat todella loukkaavia tekoja kaikkia onnettomia kohtaan. En nyt sano hänen nimeään, mutta paikalliset käyttänevät hänestä nimeä ”El Mökö”, mikä voidaan suomentaa: ”Ketutuksen Kuningatar” tai ”Hatutuksen Herttua” tai ”Vihainen, kuin äitikarhu, joka on pentuaan pelastaessaan astunut lego-palikan päälle, jonkun soittaessa Olli Lindholmin tuotantoa ihan saakelin kovalla korvan juuressa.”

Väsymyksen suossa rämpiminen riittää. Ensi jaksossa kärvistelyä turismin tuhoamassa Bocas del Torossa.

Ps. Negatiivisesta sävystä huolimatta on ollut huikea reissu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *